* گاهی بهره هوشی بعضی از فرزندان پایین است . می دانید بهره هوشی یعنی خارج قسمت سن عقلی تقویمی است که به درصد بیان می کنند. اگر عدد حاصله کمتر از صد باشد فرد گرفتار عقب ماندگی ذهنی است و اگر بیشتر از صد باشد جز افراد باهوش است اما از همه هوش توان خود در فرآیند یادگیری استفاده نمی کند.
* ممکن است دانش آموز بنا به دلایلی به مدرسه خود علاقه ای نداشته باشد تا زمانی که علت بی علاقگی شناسایی و برطرف نشود مشکل به قوت خود باقی خواهد بود.همکاری اولیا و مربیان در این گونه موارد راهگشا خواهد بود.
* وجود اختلال در بینایی، شنوایی، نقص عضو و اختلافات فرهنگی خانواده ها می تواند در افت تحصیلی مؤثر باشد. که حل این مشکا به عهده والدین محترم می باشد.
* تغذیه ناکافی و فقر مواد غذایی مصرفی از لحاظ کالری و ویتامین ها دلیل دیگر افت تحصیلی است؛ لذا لازم است دانش آموزان همواره تغذیه نیمروزی کم حجم و پرکاری به همراه داشته باشند.
* تغییر مکرر مدرسه در مقطع ابتدایی و راهنمایی باعث افت تحصیلی می شود. چه خوب است که اولیا دانش آموزان قبل از ثبت نام فرزندشان در این دو مقطع ابتدا راجع به سوابق مدرسه مورد نظر تحقیقاتی کافی به عمل آورند آن گاه با آسودگی خاطر ثبت نام نمایند به نحوی که تا پایان مقطع اجازه دهند که فرزندشان در آن مدرسه تحصیل کند.
* شکست های قبلی در تحصیل می تواند خاطرات رنج آوری برای دانش آموز داشته باشد والدین با تدبیر با محبت ها و هدایت های حکیمانه اثرات تخریبی را به سمت صفر سوق خواهند داد.
* مشکلات عاطفی و خانوادگی در خانواده های ما که غالبا انگیزه اقتصادی دارد و به صورت یک بیماری مهلک و لاعلاجی تبدیل شده است که تاوان آن را فرزندان بی گناه می پردازند تا آنجا که ممکن است پدران و مادران مشکلات را در حضور بچه ها مطرح نفرمایند.
* عدم اعتماد به نفس که به دلیل امر و نهی های مکرر در هفت سال اول کودکی توسط والدین در دانش آموزان پدید می آید. همچنان در کلاس های بالاتر عامل افت تحصیلی می باشد.
* از هم پاشیده شدن پیوندهای خانوادگی یعنی جدایی ها و فوت های یکی از والدین می تواند عامل افت تحصیلی باشد.
* پایین بودن سواد و فرهنگ خانواده و کم بها بودن تحصیل نزد آنان موجب کاهش انگیزه تحصیلی در فرزندان آنها می شود. اگر خانواده بگوید امروز حرف اول را در دنیا پول می زند یقینا فاجعه در امر تحصیل به وجود می آید.
* ترس و اضطراب حاکم در خانه و مدرسه مانع تلاش تحصیلی سازنده در دانش آموزان میشود که افت تحصیلی به دنبال دارد.
منبع: باید و نبایدهای در تربیت کودکان و نوجوانان
نویسنده: لیلا صادقی رودسری
مه بی بی آهورانی
786